Paić: Tramp traži pragmatično rešenje za KiM
Američki predsednik Donald Tramp pokušava da pronađe pragmatično rešenje za Kosovo i Metohiju, uveren je bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić
24 септембар, 2018 by
Paić: Tramp traži pragmatično rešenje za KiM
OdooBot

Tanjug, 25. avgust 2018.

Američki predsednik Donald Tramp pokušava da pronađe pragmatično rešenje za Kosovo i Metohiju, uveren je bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić, tumačeći izjavu savetnika američkog predsednika Džona Boltona o mogućnosti teritorijalne korekcije između Srba i Albanaca.Prema Paićevoj oceni, Boltonova izjava dovodi u pitanje politiku i poziciju zapada i Evropske unije da je kosovsko pitanje završeno i da tu nema oko čega da se pregovara.

"Jasno im je da postupak prihvatanja Kosova kao nezavisne države u svetu ne ide kako su očekivali. Okolnosti su se promenile i sada krug oko predsednika Trampa pokušava da pronađe pragmatično rešenje za problem KiM", rekao je Paić za Tanjug.

Kako kaže, poruka ukazuje i na fleksibilniji stav SAD prema pitanju KiM, kao i na preispitivanje američke politike prema regionu Balkana, a u kontekstu najavljene američke tzv."ofanzive šarma" prema Srbiji i pokušaja da se, kaže, otople odnosi dve zemlje i poboljša imidž SAD u srpskoj javnosti.

"Amerikanci su svesni da su od 1999. godine pozicije SAD u srpskoj javnosti jako loše. Ova izjava može da znači otklon prema politici Klintona i Buša i pokušaj administracije da se ta zaostavština na neki način preispita", smatra Paić.

Napominje da je Bolton i kao stalni američki predstavnik u EU još 2005. i 2006. godine iznosio stavove da rešenje pitanja KiM ne može da bude jednostrano.

"Bolton od ranije ima vrlo rezervisan stav prema zvaničnoj američkoj politici. Ovo je novi momenat koji ne treba precenjivati, ali koji našoj strani otvara određeni manevarski prostor koji bi mogao da vodi uravnoteženom rešenju kosovskog problema", ocenjuje bivši diplomata.

Paić primećuje da su i Tramp i Bolton veoma kritični prema EU, te da i ovom prilikom poručuju da nema rešenja kosovskog problema bez SAD, koje su, kaže, iza kulisa prisutne sve vreme.

"Ipak, ovo znači određenije uključivanje SAD u rešavanje ovog pitanja. Bolton je u Kijevu rekao da ima pomaka na zapadnom Balkanu posle potpisivanja sporazuma između Atine i Skoplja oko naziva Makedonije. On misli da bi određeno pragmatično rešenje u vezi sa KiM doprinelo učvršćivanju mira i stabilnosti u ovom regionu", naveo je Paić.

On je izrazio uverenje da će Boltonova poruka izazvati nervozu i konfuziju u Prištini koja će, smatra, morati da preispita svoju poziciju, budući da očigledno više ne može da računa na garantovanu podršku SAD.

Paić ocenjuje da je ovog puta dovedena u pitanje i politika svršenog čina Nemačke, koja, kaže, ima najtvrđi stav prema nezavisnosti KiM. "

Nemačka će morati da razmisli da li je to što traži od Beograda konačno ili ima uslova za prilagođavanja i postizanje sporazuma koji bi bio uravnoteženiji u odnosu na dosadašnju politiku Nemačke", zaključio je Pajić.